You are currently viewing Како менторот може да ја лансира вашата фриленс кариера?

Како менторот може да ја лансира вашата фриленс кариера?

Ако прашате многу фриленсери денес што би направиле поинаку, многумина би рекле дека требало да имаат ментор. „Само да го знаев него/неа кога почнав“ е често првата линија кога барате совет од фриленсер за да започнете фриленс кариера. Соло кариера за прв пат може да биде застрашувачка. Сега останува на вас да ги најдете вашите клиенти, да управувате со нив и да ја испорачате вашата експертиза. Целосната одговорност е ваша и само од вас зависи колку ќе заработите.  

Секако, многу луѓе успеале со тоа што сами се справуваат на ,,фриленс патеката”. Сепак, речиси секој од нив се соочил со тешкотии. Учењето на потешкиот начин ги поттикнува некои од нив да им помогнат на другите да ги избегнат истите непотребни грешки што ги направиле. Ова се некои од причините зошто многу луѓе не треба да се двоумат да бараат некој што ќе ги води во процесот. Луѓето се зависни од социјалните интеракции и многу е природно да барате некој што ќе ви помогне да ја започнете вашата кариера.

Имајќи го ова на ум, постојат многу причини како ментор може да ви помогне во процесот да станете успешен фриленсер.

Ќе биде полесно да направите транзиција кон фриленс

Ако имате ментор кој ќе ве води низ почетните чекори за да станете фриленсер може да го забрзате вашиот напредок и „влегување“ во овој свет. Менторот може да ви покаже како да го креирате вашиот профил на некоја платформа. Тоа значи дека тој/таа може да ви помогне да разберете како да се истакнете повеќе и да се претставите според вашите силни страни. Клиентите се сè, така што да се биде пред сите други е огромна предност за вашата иднина како фриленсер. 

Идеално, и двајцата би сакале да работите на исто поле бидејќи има мали варијации за секоја професија. Размислете за тоа, ако вашата експертиза е покреативна улога и ја покажете таа експертиза преку да речеме, дизајн, тогаш можеби е потешко за некој што работи, на пример, сметководство правилно да ве води. 

Но, ако не познавате некој што работи на исто поле како вас, не се обесхрабрувајте, сепак можете да стекнете многу знаење. Ментор со докажано искуство ќе има многу совети што треба да ги сподели со вас затоа што веројатно познава некој што познава некого во вашата област. 

Токму затоа е втората најдобра причина за да добиете ментор.

Пристап до мрежата на менторот

Вашиот ментор веројатно обезбедувал услуги на многу клиенти во текот на неговата кариера. Многу од нив веројатно се дури и редовни клиенти. Доколку не сте знаеле, на клиентите им е тешко да најдат добар фриленсер но, и обратно. Ако некој докаже дека е доверлив, голема е веројатноста дека повторно работодавецот би ги избрал. Овој циклус произведува доверба меѓу двете страни веројатно дека тој фриленсер ќе препорача некого да ја испорача услугата ако нивниот распоред е оптоварен. 

Се разбира, сè зависи од клиентот да избере, но сепак, сè уште имате многу добри шанси да поттикнете нова соработка. Ќе добиете многу од мрежата на вашиот ментор а, нема ништо да изгубите.

Ќе бидете посамоуверени и ќе избегнувате почетнички грешки

Секој прави грешки, тоа е природен дел од животот. Дури и искусните фриленсери некогаш знаат да згрешат. Непотребно е да се каже дека тие се крива за учење и служат за да нè подобрат. 

Но, што ако можете да избегнете некои почетнички грешки на почетокот на вашата фриленс кариера? Таа можност може да се покаже како витална за скокот во вашата кариера. Вашиот ментор може да ви помогне во тоа. Таа/тој веројатно ја има направено секоја грешка. Влезот што ќе го добиете несомнено ќе направи да се чувствувате непобедливи. Ќе се издвојувате од толпата, ќе изгледате професионални и ќе бидете добро упатени во областа, а клиентите го сакаат тоа.

Значи, дали сте подготвени да ја започнете вашата фриленс кариера? Можеби сакате да знаете повеќе за фриленсинг? Дознајте кои се фриленсерите и придобивките од “слободната работа”!

Filip Dzhambazoski

Филип Џамбазоски е асистент за маркетинг и комуникации во ИМПАКТ ФОНДАЦИЈА. За него ,, Познавањето на сопствената страст помага и на другите да ја пронајдат својата“ што е во директна корелација со начинот на кој треба да ги обликуваме денешните лидери во идни донесувачи на одлуки.