You are currently viewing Топ 5 фриленс професии кои можете да започнете да ги работите денес

Топ 5 фриленс професии кои можете да започнете да ги работите денес

Нешто е инспиративно за многу луѓе да ја извршуваат нивната заработка преку фриленс работата. Нема станување рано, слобода за работа од далечина и избор на клиенти според свои  услови. Навистина, денешниот број на фриленсери е на својот врв. Дигитализацијата, пандемијата и огромниот број можности направија многумина да заработат дополнителен приход од фриленсинг. Некои луѓе дури се свртеа да работат со полно работно време како фриленсери! Па зошто сите не го прават тоа?

Во многу делови од светот, фриленсингот е „табу“ тема. Многумина познаваат некој што го прави тоа, но никој не е сосема сигурен што прават. Недостига и едукација на оваа тема. Резултатите наведуваат многу луѓе да веруваат дека фриленсерите се исклучиво луѓе со висок сет на вештини.

Иако е точно дека многу фриленсери поседуваат технички вештини, многумина работат иако немаат специјализација. Претходно споменатите можности што ги дава фриленс пазарот ја отворија вратата за ангажирање на фриленсери за секаков вид на работа. Од административна работа до коментирање на социјалните мрежи и многу повеќе. Никогаш не било полесно некој да си го земе компјутерот и да почне да заработува.

Ова се првите 5 фриленс работни места во кои можете да почнете да работите денес

Организација на средби (Appointment Setting)

Да тоа е токму тоа што мислите. Многу бизниси бараат организирани распореди за да функционираат оптимално. Тие можат да бидат во доменот на нудење консултантски и други услуги. Нивната работа со клиенти бара дефиниран распоред за секој ден. Тоа е местото каде што можете да влезете.

Ќе ги повикувате клиентите и ќе закажувате состаноци со нив. Значи, она што ќе ви треба за да работите е само познавање на јазикот на вашиот работодавец.

Веројатно ќе работите со продажниот тим на компанијата и ќе им нудите поддршка. Овој тип на работа е во ваша корист доколку планирате да преминете на продажба.

Колку заработка ќе имате?

5-20 долари на час. Некои компании дури нудат провизии по успешно закажување.

Транскрипција

Постојат многу компании денес кои користат подкасти и видео за промоција. Обично, нивниот напорен распоред не им дозволува време тие аудиовизуелни содржини да ги претворат во текст. Затоа тие најмуваат фриленсери да го прават ова. Тоа е лесен начин да заработите малку повеќе за минимална работа.

Звучи премногу добро за да биде вистина? Се што ви треба е удобно место за седење и пар слушалки. Нормално, внимавајте да нема грешки во вашиот текст. Има многу практични алатки како Grammarly кои можат да ви помогнат со ова (ние го користиме цело време).

Колкава заработка ќе имате?

5-15 долари на час. Во зависност од тежината и должината на содржината.

Виртуелен асистент

Апсолутната работа за почетници. Сопствениците на бизниси се зафатени во текот на денот. Времето за нив е се. Значи им треба некој да им врши административни работи. Претежно ќе одговарате на мејл, ќе управувате со нивните социјални медиуми, ќе организирате распоред и така натаму. Ќе го дадете вашето време за клиентот да не го троши своето.

Тоа е работата.

Колкава заработка ќе имате?

5-25 долари на час. Во зависност од вашето искуство и понудата на компанијата.

Пишувач на содржина

Не сфаќајте погрешно. Нема да пишувате содржина што ги претвора луѓето да купуваат производ/услуга. Ќе пишувате е-книги, блогови, описи итн.

Ќе ви требаат некои основни вештини за пишување и некои лингвистички способности. Но, повеќето работи се едноставни и можат да се завршат. Откако ќе го запознаете концептот, можете да правите повеќе работи одеднаш.

Колкава заработка ќе имате?

10-30 долари на час. Во зависност од сложеноста на содржината.

Менаџер за социјални медиуми

Веројатно поминувате неколку часа на социјалните мрежи. И редовно објавувајте на TikTok или Instagram. Зошто да не го претворите ова слободно време во заработка? Компаниите бараат некој да објавува на нивните канали и да смислува дневна содржина. Забавно е да се гледа како расте бизнисот затоа што решивте да искористите неколку часа од вашето време.

Обемот на работа опфаќа едноставни работи како објавување, одговарање, поттикнување интеракција и многу повеќе! Има толку многу работи што можете да ги правите на социјалните мрежи. Веројатно и веќе го знаете ова!

Можеби ви треба повеќе знаење? Многу курсеви можат да ви помогнат. Многу се бесплатни, но има и такви кои се наплажаат. Еден посебен курс за фриленсери е: Научете како да станете фриленс менаџер за социјални медиуми на Udemy

Колкава заработка ќе имате?

5-15 долари на час. 

Денес можете да започнете и да работите како фриленсер. Сепак, конкуренцијата е голема, но продолжете да се обидувате и ќе стигнете таму! 

Дали сте веќе искусни во некоја област или сакате да научите како да го изградите вашиот фриленс бренд? Проверете го нашиот блог: Како градењето на сопствен (фриленс) бренд може да ја лансира вашата кариера!

Filip Dzhambazoski

Филип Џамбазоски е асистент за маркетинг и комуникации во ИМПАКТ ФОНДАЦИЈА. За него ,, Познавањето на сопствената страст помага и на другите да ја пронајдат својата“ што е во директна корелација со начинот на кој треба да ги обликуваме денешните лидери во идни донесувачи на одлуки.