You are currently viewing Кои се фриленсерите и кои се придобивките од започнување ,,слободна” кариера?

Кои се фриленсерите и кои се придобивките од започнување ,,слободна” кариера?

Популарноста за фриленсерството расте во последните неколку години. Пандемијата покажа дека луѓето можат да работат од кое било место и дека не треба да бидат во канцеларија за да ја завршат работата. Дополнително, поради пандемијата многу луѓе се отпуштени и тие сега се вртат кон нудење на нивните вештини како фриленсери за да заработат приход.

Фриленсерите се самостојни работници. Тие имаат тенденција да работат во креативни, високо квалификувани или услужни сектори. Како такви, фриленсерите обично бараат потпишани договори за работата да биде завршена и имаат договорен надоместок за барањата за испорачување на сработеното. Надоместокот може да биде паушален надоместок, на час, на ден или некој друг сличен аранжман. Фриленсерите можат да ја вршат својата договорна работа како работа со полно работно време или да ја третираат како споредна втора работа со цел да го надополнат својот приход.

Да се ​​стане фриленсер за многумина изгледа како работа од соништата. Тие можат да ги изберат своите клиенти, сами да си го одредат работното време и да работат од каде сакаат. Сепак, да се биде фриленсер има и свои придобивките и недостатоци.

Придобивки

Избор на клиенти

Фриленсерот има целосна контрола врз тоа која работа ја зазема, или поконкретно може да избере за кого работат. Ако одредена работа или клиент не изгледаат добри, тие можат да ги одвратат и да бараат други можности. Дополнително, при започнување на работа, фриленсерот може во договорот да го предвиди обемот на работата што ја зафаќа. Ова може да ја вклучи цената што фриленсрот ќе ја наплати за работата, колку промени може да се направат на производот, дополнителни трошоци доколку има промени во оригиналниот договор итн.

Поставување на сопствено работно време

Една од најдобрите придобивки од тоа да се биде фриленсер е да може да одреди кога започнува и кога завршува работниот ден. Тие немаат фиксен распоред за работа и немаат потреба секој ден да работат по 8 часа. Оваа флексибилност им овозможува на фриленсерите подобро да управуваат со своето време и да бидат поефикасни во својата работа.

Работат од каде и да посакаат

Фриленсерите не треба да се појавуваат во канцеларија секој ден за да ја завршат својата работа. Тие можат да изберат да работат од каде и да се чувствуваат најудобно, без разлика дали тоа е тропски остров, удобност во домот или во заеднички простор за работа.

Недостатоци

Фриленсерите се сами

Фриленсерите се одговорни да го направат клиентот среќен на крајот од денот. За разлика од традиционалните работните места каде што има удобна плата на крајот на секој месец, фриленсерите се нестабилни. Тие се одговорни за остварување на сите нивни приходи, наоѓање нови клиенти, поставување распоред за работа и исполнување на рокови.

Почетокот е тежок 

Почетокот обично не е сјаен. Повеќето фриленсери започнуваат со многу малку, доколку воопшто ги има, клиенти во првата година. За да се изгради добра репутација и да се најдат редовни клиенти, потребно е време и упорност.

Нема празници или слободни викенди кога започнуваат кариера

Многу фриленсери се борат да најдат стабилност во својата работа. Ова води до тоа многу од нив да нагласуваат како да заработат доволно пари за да ги платат сметките следниот месец. Многу од нив не можат да земат слободно време бидејќи секогаш доаѓаат рокови и клиентите очекуваат од нив да можат да работат на повеќе проекти во исто време.

Ognen Jankuloski

Огнен Јанкуловски е асистент за деловна анализа на Impact Ventures. Јас сум студент по економија, кој е активен во младински организации (примери AIESEC и MUN) повеќе од 10 години. Моите интереси вклучуваат: деловен консалтинг, програмирање, пазари на пари, геополитика и спортови како тенис и скијање. Поттикнат од постојан раст, сакам да барам нови предизвици и да истражувам нови култури. Настојувам да постигнам позитивно влијание во сите работи што ги работам.